3 Mayıs 2014 Cumartesi

Biraz da dizilerden konuşalım

Sıradan bir insan 10 dakikada 3 yalan söyler!

Bahsetmek istediğim dizi davranış bilimci Paul Ekman'ın hayatından esinlenerek oluşturulmuş ve başrolünü Tim Roth'un canlandırdığı, IMDb'nin 8.0 puanlık dizisi Lie to me (Bana yalan söyle).


Peki kimdir Paul Ekman? Ne yapmış da hayatı popüler bir diziye konu olmuş?

Paul Ekman insan duygularının yüz ifadelerini nasıl etkilediğine ilişkin çalışmalarıyla ünlü bir psikologtur. Ekman bazı antropologların aksine yüz ifadelerinin kültüre bağlı olmadığını, tüm ifadelerin evrensel olarak sergilendiğini kanıtlamıştır. Dahası bu yüz ifadelerinin insanlarla aynı evrimsel kökene sahip primatlarda ve diğer canlılarda da olduğunu göstermiştir.



Ekman, çalışmalar sırasında kültürler arası araştırmaların temellendirilebilmesi için dış kirlenmeye çok az maruz kalmış izole bir kültüre sahip olan Papua Yeni Gine yerlilerinden referans alınmıştır. Çalışmalarının sonucunda 6 temel yüz ifadesi olduğunu belirlemiştir: kızgınlık (sinirlenme), iğrenme (tiksinme), korku, zevk, üzüntü ve şaşırma. Bunlara diğerlerine göre daha az belirgin olsa da hor görmeyi de eklemiştir.

Ayrıca, insan yüzünde, eğitilmemiş veya doğuştan yeteneğe sahip olmayan kişilerin göremediği mikro ifadeler (mikro mimikler) bulunduğunu ve bunların gözlemlenmesi sayesinde yalan tespiti çalışmalarına yeni bir bakış açısı getirilebileceğini savunmuştur.

İşte dizimiz de bu mikro ifadeleri ve bunların okunmasını temel alıyor. Mikro ifadelerde uzmanlaşmış bir psikiyatrist olan Cal Lightman (Tim Roth) ortağı Gillian Foster (Kellie Williams) ile Lightman Group şirketini kurmuşlardır. Çalışanları Eli Loker (Brendan Hines) ve Ria Torres (Monica Raymund) ile FBI, askeri birimler, hukuk firmaları ve özel şirketlerin davalarını çözmelerine yardımcı olurlar.

 Biz de her bölümde farklı bir suçlunun yüz ifadelerini didik didik ederek çözülen olayları izliyoruz. Gerçekten keyifle izledim, pat diye bitirilmesine de çok üzüldüm. Psikoloji severler, polisiye izleyicileri, yüz ifadeleri ve mimiklerle ilgilenenler için efsane bir dizi olur fikrindeyim. Yapımcısının Lost, Shark ve 24 gibi dizilere imza attığını, Tim Roth'un da Rezervoir Dogs, Pulp Fiction gibi yapımlarda boy gösterdiğini unutmamak lazım. Dizi 3. sezonluk yayın hayatı boyunca aralarında Türkiye'nin de bulunduğu tam 53 ülkede gösterilmiştir. Bence hemmen başlayıın :D

Bir kaç gün sonra görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder