29 Temmuz 2016 Cuma

Oda

Kitap Adı: Oda
Özgün Adı: Room
Kitap Yazarı: Emma Donoghue
Çeviren: Gül Çağalı Güven
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 291
Baskı Yılı: 2016


Oda oldukça ilginç bir kitaptı. Annesiyle birlikte bir odada hapis tutulan beş yaşındaki Jack'in ağzından okuyoruz kitabı. Jack'e göre oda bütün dünya. Orada doğmuş, orada yaşıyor, bir saniye bile Dışarısı'nı görmemiş. Zaten dışarıda da hiçbir şey yok. Televizyon'da gördüğü her şeyin de sahte olduğuna inanıyor. Tek ve gerçek dünya: Oda. 

Annesi Jack'e böyle öğretmiş her şeyi. Şimdiye kadar fena gitmemiş ama Jack büyüdükçe sorular sormaya başlayınca işler karışmaya başlıyor. 

Cidden ilginç bir kitaptı. Olayları 5 yaşındaki bir çocuğun gözünden görmemiz de oldukça ilginçti. Yaşlı Nick geldiğinde Jack'in yatak gıcırdatma dediği şey çok çarpıcıydı bence. Zaten her şey öyle. Aslında bu bir travma hikayesi. 



Bence bu kitabı mutlaka okumalısınız. Ama baştan söylemeliyim ki okuması zor bir kitap. Hatta bence bu kitabın üzerine makaleler, incelemeler yazılır. Hem annenin hem de Jack'in psikolojisi ile ilgili sayfalarca analizler yapılabilir. Oda bana birazcık Çatı'yı da anımsattı, o da böyle zor, rahatsız edici bir kitaptı.

Filmini izleme fırsatı bulamadım henüz ama onu da çok merak ediyorum. Bu arada kitap New York Times tarafından 2010'un en iyi 10 kitabından biri seçilmiş.


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 5/5
Cidden iyiydi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 4/5
Konu olarak zor olduğu için süper akıcı olduğunu söyleyemem. 

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Güzeldi.

Orijinal isim (%10): 5/5
Room. 

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapağını sevdim ben.  

Final puanı: 4,5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder