16 Ekim 2017 Pazartesi

Hayalperest

Kitap Adı: Hayalperest
Özgün Adı: The Dreamer
Kitap Yazarı: Pam Muñoz Ryan & Peter S
ís
Çeviren: Özlem Sığırtmaç

Yayınevi: Yabancı
Sayfa Sayısı: 371
Baskı Yılı: 2017

Hayalperest aşırı tatlı kapağı ve ilginç içeriğiyle ilgimi çekiyordu. O yüzden bu kocaman puntolu ve illüstrasyonlu çocuk kitabını okuyuverdim. Tek günde bile bitirebilirsiniz, o kıvamda bir kitap.

9-10 yaşlarında, dünya tatlısı Neftali isimli bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Her şeye meraklı, yolda yürürken bile durup otları yaprakları inceliyor Neftali. Bol bol hayal kuruyor ve en önemlisi de kitap okumayı çok seviyor. İlk satırlardan itibaren bir sıcaklık hissediyorsunuz Neftali'ye karşı.

Zayıf, cılız bir çocuk olduğu için diğer çocukların arasına pek karışamıyor. Kendisiyle alay ettikleri için yalnız başına vakit geçirmeyi daha çok seviyor. Bir de sürekli güçlen, erkek ol, boş şeylerle uğraşma falan diye başının etini yiyen bir babası var.



Böyle tatlı tatlı kitabı okurken, bir anda bu kitabın aslında bir biyografi olduğunu öğreniyoruz. Kitabın tanıtımlarında kim olduğu söylenmemiş, o yüzden ben de söylemeyeceğim. Kendiniz okuyarak keşfederseniz daha keyifli olur. Böyle kısıtlı imkanlarda, böyle bir çocukluk geçirip Nobel Edebiyat Ödüllü bir şaire dönüşmek takdire şayan gerçekten. 

Yirminci yüzyılın en önemli şairlerinden biri olarak anılan bu ismin hikayesini okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Umut dolu, cesaret verici ve etkileyici bir hayat öyküsü. Neftali'yi kurgusal bir karakter olarak da çok sevmiştim zaten, aslında kim olduğunu öğrenince de saygı duydum. 

Bu kitap sanırım daha önceleri İthaki'deymiş ama Yabancı Yayınları yakın zaman önce yeni bir baskı yaptı. Çok tatlı çizimleri de var, her yaştan insanın keyifle okuyabileceği bir kitap olmuş.


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 4/5
Gayet güzeldi. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 5/5
En fazla iki-üç saate biter :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 4/5
Birkaç yazım hatası takıldı gözüme. 

Orijinal isim (%10): 5/5
Yani, olmuş :D

Güzel kapak (%5): 5/5 
Kapak aşırı tatlı yaa :D

Final puanı: 4,6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder