11 Nisan 2018 Çarşamba

Neandertal: Modern Bilim Onların Hikayesini Yeniden Yazdı

Kitap Adı: Neandertal: Modern Bilim Onların Hikayesini Yeniden Yazdı
Özgün Adı: The Neanderthals Rediscovered: How to Modern Science Rewriting Their Story
Kitap Yazarı: Dimitra Papagianni & Michael A. Morse
Çeviren: İlknur Urkun Kelso

Yayınevi: Trend Yayınevi
Sayfa Sayısı: 222
Baskı Yılı: 2017

Neandertal Ankara Kitap Fuarı'nda ilgimi çekmişti, kapağı Sapiens'in kapak tasarımına epey benziyor diye. Bu bir satış stratejisi mi bilemiyorum :D Arka kapağındaki şu etkileyici yazı da kitaba başlamam sebep oldu:

Hastalarına bakıyorlar, ölülerini gömüyorlar, büyük hayvanları avlıyorlar, kırmızı boya kullanıyorlar ve konuşuyorlardı. Peki, Neandertaller bu kadar gelişmiş bir türse, neden onlar yok oldular da Homo Sapiens hayatta kaldı?

Yazarlar Neandertal türünün insanın evriminde çok önemli bir halka olduğunu, hakkında en çok bilgi sahibi olduğumuz kuzenlerimiz olduğu halde gereken önemi göremediklerini iddia ediyorlar. Hatta birkaç yerde Neandertal kelimesinin bir hakaret olarak, cahil ve ilkel insan anlamında kullanıldığından falan yakınmışlardı :D



Bu kitapta da Neandertalleri günümüzden 1 milyon yıl öncesinden 25 bin yıl öncesine kadar geçen süre içinde farklı bölümlerde inceliyorlar. Hangi topraklara göç ettikleri, sosyal yapıları, kullandıkları aletler ve bizle, Homo Sapiens ile, birlikte nasıl yaşadıklarını anlatıyorlar. 

Ben genelde evrimle ilgili bir şeyleri büyük bir heyecanla, yeni şeyler öğrenmenin getirdiği o şaşkınlıkla okurum. Ama bu kitabı okurken çok sıkıldım. Bazı yerlerde yazım hataları falan da vardı. Çok başarılı bir kitap olduğunu söyleyemeyeceğim açıkçası. Yer yer kuşe kağıda renkli basılmış görseller ilgi çekiciydi ama onun dışında pek bir olayı yok bence kitabın. 


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Neandertal türü gerçekten ilgi çekici ama işleyişten midir nedir istediğim keyfi alamadım. 

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 1/5
ÇOK SIKILDIM :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 4/5
Hatalar vardı. 

Orijinal isim (%10): 4/5
Eh yani :D

Güzel kapak (%5): 4/5 
Kapakla ilgimi çekti kitap tamamen :D

Final puanı: 2,3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder